W Polsce popularne są dwa gatunki dyni – dynia olbrzymia i dynia zwyczajna. Dynia zwyczajna ma sporo popularnych odmian takich jak kabaczek, dynia bezłupinowa, cukinia czy chociażby patison. Dynie stają się popularne nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz także odżywcze. Dla mnie dynia jest interesująca ze względu na różnorodność kolorów i form oraz  w zgrabny, prosty sposób mogą zastąpić kwiaty w naszych dekoracjach. Są wdzięcznym obiektem malarskich eksperymentów.

Josef Lauer - Martwa natura z dynią, owocami i dekoracyjnym glinianym dzbanem, olej, 73 x 81cm.
Josef Lauer – Martwa natura z dynią, owocami i dekoracyjnym glinianym dzbanem, olej, 73 x 81cm.

David Emile Joseph de Noter – Owoce, kwiaty i dynia - olej, 56 x 72 cm
David Emile Joseph de Noter – Owoce, kwiaty i dynia – olej, 56 x 72 cm
David Emile Joseph de Noter – Martwa natura kuchenna - olej,   30.5 x 26 cm
David Emile Joseph de Noter – Martwa natura kuchenna – olej,   30.5 x 26 cm

blog-2011-dynie-4

Dynia w koronce (źródło galeria.tipy.pl)

blog-2011-dynie-5

blog-2011-dynie-6

a może na przykład dynie w wydaniu pluszowym …

blog-2011-dynie-7

A możemy również ją zjeść 🙂

blog-2011-dynie-12

Składniki:
– 500 g surowej dyni
– 2 ziemniaki
– mała cebula pokrojona w kostkę
– posiekany ząbek czosnku
– 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
– łyżeczka przyprawy curry
– sól
– pieprz
– cukier
– 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

/zupa według przepisu mojej koleżanki Karoliny działa /